Poulet vallée d`Auge - recept cpt. Cooka
Kuře z údolí Auge
4 porce: 1 kuře, 32 dkg žampiónů, 4 mrkve, 2 jablka (Golden), 2 šalotky, 25 dkg crème fraîche, 4 snítky tymiánu, 2 bobkové listy, 7.5 dl suchého cideru, 10 cl calvadosu, 2.5 dkg másla, 2 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř
Oloupejte mrkev a šalotku. Mrkev nakrájejte na 2 nebo 3 kousky a šalotku nadrobno. Jablka opláchněte, nakrájejte na čtvrtky a odstraňte jádřince. Každou čtvrtinu rozkrojte na polovinu. Houby očistěte a v případě potřeby je rozkrojte napůl.
V litinovém hrnci rozpusťte polovinu másla a olivového oleje. Přidejte jablka a šalotku a nechte je 5 minut hnědnout na mírném ohni. Vyjměte je a dejte stranou. Ve stejném hrnci opečte kuře nakrájené na kousky ze všech stran na zbylém másle a oleji. Přilijte calvados a flambujte. Přidejte cider, mrkev, tymián a bobkový list. Přidejte sůl a pepř a přikryté duste 35 minut. Vraťte do hrnce jablka a šalotku, přidejte houby a dál přikryté duste 35 minut.
Po uplynutí této doby trochu šťávy smíchejte se smetanou, nalijte do hrnce a povařte 15 minut odkryté, v případě potřeby dochuťte, posypte trochou tymiánu a ihned podávejte.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka