Biskvity 50/50 - recept cpt. Cooka
8 porcí:  3 šálky hladké mouky, kypřící prášek do pečiva, 1/4 šálku vepřového sádla vychlazeného a nakrájeného na kostky, 1/4 šálku másla, 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky, 1 šálek vychlazeného plnotučného podmáslí, 1  vejce, 1 lžička vody, 1/4 lžičky soli
Do mísy nasypte mouku. Pomocí mixéru nebo dvou nožů vmíchejte vychlazené sádlo i máslo nakrájené na kostičky do mouky, dokud nebude tuk rozmělněn na kousky velikosti hrášku. Vmíchejte nasekanou pažitku. Dejte na 20 minut do chladničky.
Předehřejte troubu na 240 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Uprostřed směsi udělejte důlek, přilejte podmáslí a míchejte, dokud není těsto vlhké. Vyklopte ho z mísy na lehce pomoučený vál. Těsto lehce posypte moukou. Třikrát až čtyřikrát ho přeložte. Pracujte velmi rychle, ať tuk nestačí změknout. Nakonec těsto rozválejte na tloušťku necelé 2 cm. Pomocí 8cm vykrajovátka namočeného v mouce vykrájejte kolečka, zbytky těsta přetvarujte a podle potřeby poprašte moukou a také vykrojte. Kolečka těsta položte na připravený plech. Dejte na 15 minut do chladničky.
V malé misce vyšlehejte vejce se lžičkou vody a solí do pěny. Vrchní část sušenek potřete vaječnou směsí. Pečte dozlatova, asi 15 minut. Podávejte teplé.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka