Zapečená vejce se salsou verde - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička uzené papriky, 1 lžička římského kmínu, 40 dkg konzervovaných třešňových rajčat, 20 dkg čerstvých třešňových rajčat, 2 stroužky česneku, 1 svazek zelené petrželky, 1 svazek bazalky, 1/2 svazku máty kadeřavé, 2 lžíce kaparů, 1 lžička dijonské hořčice, 2 lžíce bílého vinného octa, 4 lžíce olivového oleje, 3 lžíce vody, 20 dkg omytého baby špenátu, 4 vejce, 1/2 lžičky chilli vloček
Na pánev nebo hrnec kápněte olivový olej a na středním plameni 30 sekund restujte papriku a kmín. Přidejte rajčata z konzervy i čerstvá, přiveďte je k varu a pak je 5-6 minut duste pod s pokličkou na mírném ohni, dokud rajčata nezměknou. Mezitím dejte česnek, většinu petrželky, bazalku, mátu, kapary, hořčici, bílý vinný ocet, olej a studenou vodu do kuchyňského robotu a rozmixujte na hladkou pastu. Dochuťte solí a pepřem.
Špenát vmíchejte do pánve s rajčaty, dokud nezavadne (na několik minut jej přiklopte pokličkou a znovu promíchejte). Do směsi udělejte důlky a do každého opatrně rozklepněte vejce. Přikryjte vše pokličkou a duste na mírném ohni 6-8 minut nebo dokud vejce neztuhnou. Pánev odkryjte a pokapejte bylinkovou omáčkou. Posypte odloženou petrželkou a chilli vločkami.
Příloha: flatbread či chléb
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka