Pappardelle s houbami a sýrovou omáčkou - recept cpt. Cooka
Pappardelle con porcini e fonduta
4 porce:
pappardelle: 40 dkg hladké mouky 00, 2 dkg sušených hub, 1 vejce, 2 dl vody,
omáčky: 40 dkg čerstvých hub, 4 dkg pražených lískových ořechů, 1 stroužek česneku, 2 červené cibule, 1 snítka tymiánu, 10 dkg čerstvé smetany, 5 dkg grana padano, máslo, extra virgin olivový olej, 1 lžíce aceta balsamica, sůl, mletý pepř
Sušené houby rozmixujte v mixéru na jemný prášek a smíchejte ho s moukou ve velké míse, přidejte vejce a postupně přidávejte vodu, dokud nevznikne hladké těsto. Přikryjte těsto utěrkou a nechte ho 10 minut odpočívat. Poté těsto vyjměte a rozválejte nástavcem kuchyňského robotu na tenký plát o tloušťce 1-2 mm. Projeďte ho rádýlkem na široké pappardelle a nechte je na lehce pomoučeném plechu oschnout.
Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na malé kousky a vařte ji na velmi mírném ohni na pánvi s trochou oleje a trochou vody asi 20 minut. Pokropte balzamikovým octem a několik minut restujte na prudkém plameni, přičemž je promíchejte jen v půlce doby. Z hub odstraňte zeminu, jemně je odrhněte kartáčkem a poté očistěte vlhkým hadříkem, abyste odstranili veškeré nečistoty. Nakrájejte je na kousky a několik minut je smažte na prudkém ohni na pánvi s kouskem másla, hrstí tymiánových lístků a oloupaným česnekem. Snižte teplotu a nechte je dusit další 3 minuty, osolte a opepřete.
Zvlášť zahřejte smetanu, přidejte po troškách strouhaný sýr a míchejte, dokud nevznikne krémová omáčka jako na fondue. Pappardelle uvařte ve vroucí osolené vodě se lžící oleje al dente, sceďte je a přelijte houbami. Ozdobte cibulí, rozdrcenými lískovými oříšky a servírujte se sýrovou omáčkou v omáčníku, z něhož si každý nabírá.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka