Choux s červenou řepou a sezamem - recept cpt. Cooka
Choux à la betterave et au sésame
40 kusů: 1.3 dl mléka, 1.2 dl vody, 14 dkg prosáté hladké mouky, 5 g moučkového cukru, 2 g jemné soli, 11 dkg másla, 20 dkg vejce, 2 lžíce sezamových semínek,
náplň: 22 dkg pečené či vařené červené řepy, 6 dkg tahini, 6 dkg měkkého tvarohu, 1/2 citrónu na šťávu, 1 špetka dobromysli, 1 lžíce aceta balsamica
Předehřejte troubu na 230 °C bez ventilátoru. Vejce rozbijte, rozšlehejte a odvažte gramáž přesně podle zadání, je to nezbytné pro úspěch receptu. Mléko, vodu, cukr a sůl nalijte do hrnce. Přidejte máslo nakrájené na kostičky. Přiveďte k varu a míchejte, aby se máslo rozpustilo. Přestaňte vařit a nasypte do hrnce všechnu mouku najednou. Intenzivně míchejte stěrkou nebo dřevěnou vařečkou, dokud směs nevytvoří hladkou pastu. Vraťte hrnec na mírný oheň a nechte těsto asi 1 minutu odpalovat, přičemž ho stále míchejte, aby se část tekutiny ještě odpařila. Těsto by mělo být vytvořit velmi hladkou kouli. Tu vložte do mísy. Vejce přidejte postupně načtyřikrát: mezi jednotlivými přidáními důrazně promíchejte, aby bylo homogenní. Sezamová semínka můžet přidat do směsi nebo jimi posypat těsto až před pečením.
Naplňte cukrářský sáček s obyčejnou špičkou a na plechy vyložené pečicím papírem pokládejte bochánky o průměru 4 cm, přičemž mezi nimi nechte mezeru 3 až 4 cm. Mírně navlhčeným prstem začistěte každý z nich tak, aby se dobře zakulatil. Snižte teplotu trouby na 160 °C a pečte 20 minut. Poté, aniž byste otevřeli dvířka, přepněte troubu do režimu s ventilátorem a pečte ještě 20 minut stále při teplotě 160 °C. Na konci pečení vyjměte choux a nechte je vychladnout na mřížce. Před krájením a plněním počkejte, až vychladnou.
Smíchejte ingredience na krém z rozmixované červené řepy se špetkou soli. Naplňte cukrářský sáček s 1 cm špičkou a nechte vychladnout.
Na spodku každého choux udělejte malý otvor a naplňte ho krémem z červené řepy. Při plnění ho držte v dlani, poznáte pak, kdy nabobtnal a je plný. Podávejte chlazené.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka