Čekankový stoemp s ořechovou drobenkou - recept cpt. Cooka
Stoemp chicons-coriandre et crumble aux noix
4 porce: 5 dkg vlašských ořechů (nebo směs ořechů), 1 špetka mletého kmínu, 60 dkg brambor, 80 dkg čekankových puků, 2 svazky koriandrových lístků, olivový olej, 1 špetka muškátového oříšku, sůl, mletý pepř
Stoemp [stump] je oblíbená belgická varianta bramborové kaše se zeleninou. Předehřejte troubu na 200 °C. Ořechy nasekejte nahrubo, ochuťte kmínem, solí a pepřem. Rozložte je na plech pokrytý pečicím papírem a pečte 12 minut v horké troubě.
Brambory a 2/3 nakrájené čekanky uvařte ve vroucí osolené vodě, sceďte je a rozmačkejte. V kuchyňském robotu rozmixujte koriandr s trochou olivového oleje a přidejte do pyré, ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Zbylou nakrájenou čekanku orestujte na olivovém oleji a dochuťte solí a pepřem. Stoemp ozdobte připravenou čekankou, trochou koriandru a ořechovou drobenkou. Vynikající je s telecím soté nebo špízem z marinovaných a smažených krevet s pomerančovou šťávou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka