Dýňový krém se šalvějovým olejem - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 hrst dýňových semínek, olivový olej, mletá paprika, 70 dkg máslové tykve, 30 dkg brambor, 1.5 l zeleninového vývaru, 1 špetka muškátového oříšku, 1 hrst šalvěje, máslo, sůl, mletý pepř
Předehřejte troubu na 200 °C. Semínka smíchejte s trochou olivového oleje, ochuťte špetkou papriky, solí a pepřem. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15 minut v horké troubě, přičemž je pravidelně obracejte.
Oloupejte máslovou dýni a brambory a nakrájejte je na stejně velké kostky. Uvařte je v zeleninovém vývaru a slijte. Pomocí kuchyňského robotu rozmixujte na hladkou konzistenci, dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Na pánvi orestujte lístky šalvěje na stejné směsi másla a olivového oleje. Pyré nalijte do misky, pokapejte šalvějovým olejem a ozdobte dýňovými semínky. Vynikající je k jehněčímu nebo smaženému rybímu filetu.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka