Cibulová polévka z Cardaillacu - recept cpt. Cooka
4 porce: 3 cibule, 2 lžíce rostlinného oleje, 3 dkg másla, 1 lžička hladké mouky, 1.5 l vody, polévkové koření, mletý pepř, 15 dkg ementálu, sůl, 3 rohlíky
Cibuli nadrobno nakrájíme a osmažíme ji na části oleje a másla do růžova. Zaprášíme moukou a zalijeme vodou, do které kápneme polévkové koření. Vývar z kostí nebo z masa také nic nezkazí. Posolíme, opepříme a necháme nejméně čtvrt hodiny vařit. Sýr najemno nastrouháme. Na plátky nakrájené rohlíky (nebo odpovídající množství veky) osmažíme na zbytku oleje a másla, poklademe je do polévkové mísy, střídavě s vrstvou ementálu. Osmažené houstičky můžeme dát přímo do polévkových talířů a posypat sýrem podle přání. Těsně před podáváním vše zalijeme polévkou.
Nemáte-li rádi sýr, varuji vás. Ementál se v polévce táhne, konce ho není a odpůrci sýrů omdlévají! Ale všichni ostatní si na polévce pochutnají.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka