Kefta tažín - recept cpt. Cooka
4 porce: 50 dkg hovězího masa mletého (nebo jehněčího), 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 svazek zelené petrželky, 1 svazek koriandrových lístků, 1 lžíce římského kmínu, 1 lžička mleté papriky, sůl, mletý pepř,
na omáčku: 20 dkg rajčatového pyré, 1 cibule, 1 svazek zelené petrželky, 1 svazek koriandrových lístků, 4 vejce, římský kmín podle chuti, extra virgin olivový olej, sůl, mletý pepř
Petrželku a koriandr omyjte, osušte a nasekejte nadrobno. Cibuli očistěte a nakrájejte na plátky. Vezměte poměrně hluboký hrnec nebo tajine, tradiční hliněný hrnec, vymažte jej trochou oleje a osmahněte cibuli. Přidejte rajčatovou omáčku, nasekané bylinky, posypte kmínem a podle chuti osolte a opepřete. Míchejte dřevěnou vařečkou a vařte na mírném ohni nejméně 15-20 minut.
Na keftu omyjte a osušte petrželku a koriandr. Oloupejte cibuli a oloupejte česnek. Všechny bylinky společně nasekejte najemno. Vezměte velkou mísu, vsypte do ní mleté maso, kmín, papriku, sůl a pepř podle chuti a nakonec nasekané bylinky. Dobře promíchejte vidličkou, a jakmile získáte homogenní směs, vytvarujte malé kuličky. Ty pak opatrně vložte do hrnce s rajčatovou omáčkou, přikryjte je a nechte dusit na mírném plameni alespoň 15 minut. Vejce rozklepněte na polpety v omáčce, přiklopte a poduste dalších 8-10 minut. Kefta tažín podávejte na stůl horký.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka