Gratinované brambory s houbami - recept cpt. Cooka
Gratin de pommes de terre aux champignons des bois
4 porce: 60 dkg čerstvých hub (lišky, stročky, hřiby), 50 dkg brambor, 2.5 dl šlehačky, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 2 snítky tymiánu, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 5 dkg másla, 1 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř
Předehřejte troubu na 180 °C. Houby omyjte a osušte. Nakrájejte je na kousky. Nakrájejte cibuli a prolisujte česnek. Rozehřejte pánev s polovinou másla a olivovým olejem. Houby s trochou soli opékejte 3 minuty na prudkém ohni a pak přidejte kukuřičnou moučku. Houby jí dobře obalte. Poté přidejte cibuli a česnek. Dochuťte pepřem. Přilijte smetanu, přidejte lístky z větvičky tymiánu a 5 minut redukujte do hladka.
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Máslem vymažte zapékací misku a dno pokryjte krémovými houbami. Přikryjte je plátky brambor, z nichž nahoře vytvořte růžici. Osolte a opepřete a přidejte zbývající tymián. Navrch položte zbývající máslo nakrájené na kousky. Pečte 40 minut.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka