Cibulový tatin s kávou - recept cpt. Cooka
Tatin d'oignons doux au café
4 porce: 6 sladkých cibulí, 6 snítek tymiánu, 1.5 dl kávy, 1 lžíce medu, 1 lžíce aceta balsamica, 3 lžíce olivového oleje + trochu na pečení, sůl, mletý pepř,
na těsto: 25 dkg hladké mouky, 1 vejce, sůl, 12 dkg másla, 4 špetky sušeného tymiánu, 4 lžíce vody
Připravte těsto. Do mísy dejte mouku s tymiánem, solí a trochou pepře a přidejte máslo nakrájené na kousky. Uhněťte je konečky prstů a přidejte vejce a vodu. Promíchejte, abyste získali měkké a homogenní těsto. Zabalte je a dejte na 30 minut do lednice.
Oloupejte cibuli a rozkrojte ji na polovinu. Vložte je do velké pánve řezem dolů spolu s olejem, octem, medem a uvařenou kávou. Osolte a opepřete, přiklopte a duste na mírném ohni 20-25 minut, přičemž dbejte na to, aby na dně pánve zůstalo pořád trochu šťávy.
Pánev o průměru 26 cm vymažte olejem a narovnejte do ní uvařenou cibuli plochou stranou dolů. Přidejte tymián. Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na placku o něco větší než pánev a položte ji na cibuli. Přebytečné těsto zastrčte podél okrajů. Uprostřed těsta udělejte špičkou nože křížek, aby mohla během pečení unikat pára. Pečte 30 minut, poté překlopte na velký talíř a podávejte horké.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka