Pivní chléb - recept cpt. Cooka
Pain à la bière
1 kus: 37.5 dkg chlebové mouky + trochu na formu, 3.3 dl piva stout, 10 g kvasnic, 1 lžíce medu nebo sladového výtažku, 7 g soli, 10 dkg směsi obilných vloček a semínek (lněných, sezamových, pohankových)
Do mísy kuchyňského robotu dejte následující ingredience v tomto pořadí: sůl, pivo, sladový výtažek nebo med, mouku, rozdrobené droždí. V kuchyňském robotu hněťte 3 minuty při nejnižší rychlosti a poté 5 až 7 minut při zvýšené. Pokud hnětěte ručně, čiňte tak 10 až 15 minut, dokud se nevytvoří lepková struktura. Přikryjte a nechte hodinu a půl kynout na teplém místě. Každých 30 minut těsto přeložte. Nebo těsto nechte kynout přes noc v zakryté nádobě v chladničce.
Směs semínek a vloček nasypte na plech. Vymažte a vysypte moukou 20 cm dlouhou chlebovou formu. Těsto položte na pomoučenou pracovní plochu a vytvarujte z něj bochník o délce o něco menší než 20 cm, aniž byste jej nadměrně rozváleli. Navlhčete povrch trochou vody pomocí kuchyňského kartáčku. Povrch chleba jemně obalte ve směsi semínek a vloček a poté chléb vložte do formy švem dolů a semínky nahoru. Přikryjte a nechte znovu 1 až 1,5 hodiny kynout při pokojové teplotě.
Předehřejte troubu na 240 °C, umístěte rošt do poloviny výšky a plech pod něj. Když chléb nakynul, nařízněte ho podélně nožem nebo žiletkou. Vložte do trouby a do plechu pod ním nalijte misku s horkou vodou. Rychle troubu zavřete a pečte 30 až 35 minut. Po skončení pečení chléb ihned vyklopte z formy a nechte ho vychladnout na mřížce, než ho nakrájíte na plátky.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka