Brambory Hasselback - recept cpt. Cooka
8 porcí: 6 plátků anglické slaniny, 2 cibule, 1.25 šálku kuřecího vývaru, 4 stroužky česneku, 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu, 1 lžíce másla, 180 dkg brambor, 17 dkg strouhaného gruyèru, 6 dkg parmazánu, sůl, mletý pepř
Brambory Hasselback, pokrm, který údajně vytvořil Leif Elisson v roce 1953 v restauraci Hasselbacken Academy ve Stockholmu, jsou celé brambory nakrájené na tenké plátky téměř po celé délce, ale nedoříznuté, aby vznikl vějířovitý efekt. Vypadají skvěle, ale jejich příprava vyžaduje určitou péči a preciznost. V této přepracované a jednodušší verzi jsou bramborové lupínky naaranžované na bok v pekáči.
Nastavte rošt trouby do střední polohy a troubu vyhřejte na 205 stupňů. Na pánvi opečte nadrobno nakrájenou slaninu na středním ohni do křupava, 5 až 8 minut, za častého míchání. Přimíchejte jemně nakrájenou cibuli a pětiinu vývaru. Přikryjte a duste, dokud se neodpaří většina tekutiny, 5 až 7 minut, za občasného míchání. Odkryjte a pokračujte ve smažení dalších 5 minut, dokud cibule pěkně nezhnědne. Přidejte utřený česnek a polovinu rozmarýnu a restujte, dokud se vše nerozvoní, asi minutu. Odstavte z ohně.
Čtvercovou formu na pečení vymažte máslem. Oloupejte brambory. Pomocí mandolíny nakrájejte brambory příčně na plátky silné 3 mm. Ve velké míse smíchejte brambory, polovinu strouhaných sýrů, sůl, pepř, směs slaniny a cibule a zbývající většinu vývaru a důkladně promíchejte, aby se brambory dobře spojily, rozdělte případné slepence a ujistěte se, že jsou brambory obalené.
Naskládejte na sebe asi 5 cm bramborových plátků a pak je položte na bok do rohu připravené pánve, řezem kolmo na dno nádoby. Pokračujte v pokládání brambor stejným způsobem, dokud nebude pánev zaplněna několika řadami brambor. Plátky brambor by měly být sice těsně u sebe, ale ne moc namačkané. Zbylou vývarovou směs v míse nalijte na brambory. Kousky slaniny nebo cibule vtlačte na brambory dolů do mezer mezi řádky.
Pánev pevně zakryjte alobalem a položte na alobalem vyložený plech. Pečte hodinu a čtvrt. Odkryjte a pokračujte v pečení, dokud vrchní část brambor nezíská zlatohnědou barvu a nůž zapíchnutý do brambor nenarazí na malý odpor, přibližně další půlhodinu. V misce smíchejte zbývající Gruyère a parmazán. Vyjměte brambory z trouby a posypte je sýrovou směsí. Pokračujte v pečení ještě čtvrt hodiny, dokud nejsou brambory krásně zapečené. Vyjměte je z trouby, posypte zbývajícím rozmarýnem a nechte před podáváním 15 minut vychladnout.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka