Bramborový gratin s jablky a camembertem - recept cpt. Cooka
Gratin de camembert aux deux pommes
4 porce: 4 brambory, 4 jablka, 1 camembert, 4 lžíce nakrájené cibule, 4 lžíce šlehačky, 4 lžíce mléka, 4 dkg másla, sůl, mletý pepř
Předehřejte troubu na 180 °C (značka plynu 6). Máslem vymažte malé jednoporcové zapékací misky. Oloupejte brambory, nakrájejte je na silné plátky a vložte je do hrnce se studenou osolenou vodou. Přiveďte k varu a vařte 5 minut. Vodu slijte. Mezitím oloupejte jablka a nakrájejte je na proužky. Na pánvi rozpusťte zbývající máslo, nejprve na něm jemně osmahněte cibuli bez zabarvení, poté přidejte jablka, osolte, opepřete a za stálého míchání smažte 5 minut na prudkém ohni.
V míse vyšlehejte smetanu s mlékem, osolte a opepřete. Camembert nakrájejte na proužky. Plátky brambor rozdělte do zapékacích misek a přelijte je směsí jablek a cibule. Zvlhčete šlehačkou a přikryjte plátky camembertu. Zapékací misky vložte do trouby asi na 15 minut, dokud se sýr nezapeče. Podávejte velmi horké.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka