Tian ze sladkých brambor - recept cpt. Cooka
8 porcí: 6 lžic másla plus další na vymazání pánve, 3 stroužky česneku, 3 cm čerstvého zázvoru, 1 lžíce jemně nastrouhané pomerančové kůry, 1 pomeranč na šťávu, 1/4 šálku zeleninového vývaru, 1/4 šálku hnědého přírodního cukru, 2 lžíce tmavé sójové omáčky, 1 lžíce bílé miso pasty, 1.25 lžičky soli, 2 lžičky směsi pěti koření, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 lžíce tymiánu plus další na servírování, 180 dkg batátů
Umístěte mřížku doprostřed trouby a předehřejte ji na 180 °C. Vymažte máslem litinovou pánev nebo mělkou oválnou zapékací mísu. V malé pánvi na středním ohni rozpusťte máslo a za častého míchání smažte, dokud máslo nezpění, nezhnědne (ale nepřipálí se) a nezavoní oříškově, 5-8 minut. Odstavte pánev z ohně a zašlehejte utřený česnek, strouhaný zázvor, pomerančovou kůru, pomerančovou šťávu, vývar, hnědý cukr, sójovou omáčku, miso, sůl, mletou směs koření, pepř a tymián. Sladké bramvory důkladně kartáčkem očistěte a neoloupané nakrájejte na plátky o tloušťce as 4 mm. Smíchejte sladké brambory a směs hnědého másla ve velké míse a jemně promíchejte, až se důkladně obalí.
Plátky brambor naskládejte kolmo na dno do řad nejprve po obvodu pánve podle jejího zakřivení. Další svislé řady brambor naaranžujte do středu pánve tak, aby nakonec pokryly celou pánev. Dbejte na to, aby byly pevně natěsnané a případné mezery vyplňte menšími plátky. Vše přelijte zbylým hnědým máslem z misky a pánev pevně přikryjte hliníkovou fólií.
Sladké brambory pečte, dokud nejsou měkké na vidličku, 50-60 minut. Opatrně odstraňte fólii a zvyšte teplotu v troubě na 220 °C. Pokračujte v pečení, dokud vršky brambor nezískají sytě zlatohnědou barvu, tedy ještě 30-40 minut. Před podáváním posypte dalším tymiánem a nechte mírně vychladnout.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka