Bramborová kaše s česnekovým miso máslem - recept cpt. Cooka
8 porcí:  180 dkg velkých žlutých brambor, 2 hlávky česneku, 1 lžíce extra virgin olivového oleje, sůl, 1 šálek másla, 2 lžíce miso pasty, mletý pepř, 1.5 šálku husté smetany
Předehřejte troubu na 180 °C. Z každé hlavičky česneku odřízněte horní centimetr, aby byly vidět jen vrcholky stroužků uvnitř. Palice česneku položte na čtvercový kus pergamenového papíru nebo fólie. Pokapejte olejem a osolte. Navíc dovnitř nakapejte lžičku vody, která ho při pečení zjemní. Okraje pergamenu zvedněte nahoru a přes česnek a přeložte k sobě, aby vznikl balíček, který uzavřete. Položte na malý plech s okrajem a pečte, dokud nebude velmi měkký, 60-75 minut.
Česnek nechte odstát, dokud nevychladne natolik, aby se s ním dalo manipulovat, a poté vymačkejte stroužky do středně velké mísy. Přidejte máslo v pokojové teplotě a dřevěnou lžící nebo tuhou gumovou stěrkou ho rozmačkejte na kaši. Přidejte miso a dobře promíchejte. Česnekovo-misové máslo osolte a opepřete a dejte stranou.
Brambory oloupejte a rozčtvrťte. Vložte je do velkého hrnce a zalijte vodou tak, aby byly pokryty, vydatně osolte. Vodu přiveďte k varu na středně vysoké teplotě, poté snižte teplotu a za občasného míchání vařte na mírném ohni, dokud nebudou brambory velmi měkké), přibližně 20 minut od doby, kdy se voda začne vařit. Brambory slijte a nechte 5 minut oschnout, hrnec si nechte stranou.
V odloženém hrnci přiveďte smetanu k varu. Odstavte z ohně a vraťte brambory do hrnce. Odložte si asi 3 lžíce česnekovo-miso másla na podávání a přidejte do hrnce zbývající česnekovo-miso máslo. Pomocí šťouchadla na brambory (nebo, pokud dáváte přednost hedvábnější struktuře, použijte šťouchadlo na brambory) rozmačkejte brambory, dokud nebudou převážně hladké, ochutnejte a dosolte bramborovou kaši. Přeneste bramborovou kaši do velké mělké mísy. Navrch dejte zbývající česnekové máslo a bohatě opepřete.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka