Zelené fazolky s houbami a křupavou šalotkou - recept cpt. Cooka
8 porcí: 64 dkg fazolových lusků, 1 lžička soli, 1/3 šálku rostlinného oleje, 3 šalotky, 40 dkg čerstvých hub (hlíva, shiitake nebo maitake), 4 lžíce másla, 2 lžíce vinného octa ze sherry či červeného vína, mletý pepř, 6 dkg jemně nastrouhaného parmazánu
Zelené fazolky uvařte v hrrnci ve vroucí osolené vodě do jasně zelené barvy, asi 2 minuty. Slijte a rychle je propláchněte pod studenou vodou, aby se více nerozvařily. Odstavte. Na pánvi rozehřejte olej na střední teplotu. Za občasného míchání na něm smažte na tenké plátky nakrájenou šalotku, dokud nezhnědne, nezpění a nezkřehne, asi 6-8 minut. Pomocí děrované lžíce ji přendejte na papírové utěrky, aby se osušily, a ihned je osolte. Odložte stranou, použijí se až při podávání.
Na stejnou pánev přidejte očistěné a na větší kusy nakrájené houby a promíchejte je s olejem. Za občasného míchání restujte do změknutí asi 4 minuty. Osolte je a za občasného míchání vařte, dokud nezačnou hnědnout, další 4 minuty. Snižte teplotu na střední a přidejte máslo, odložené zelené fazolky a trochu soli. Smažte za častého míchání a přelévání zpěněného másla lžící přes zeleninu, dokud máslo mírně neztmavne a nezavoní po oříšcích, asi 5 minut. Přidejte vinný ocet a vydatně opepřete. Dovařte něco kolem minuty.
Zelené fazolky a houby přendejte na talíř a přelijte je lžící omáčky z pánve. Navrch dejte parmazán a odloženou křupavou šalotku.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka