Dal palak - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 šálek červené čočky (masoor dal), 3 šálky vody, 1/4 lžičky kurkumy, 1  limetka, 1 lžička soli, 2 lžíce ghí nebo másla, 1/2 lžičky černého hořčičného semínka, 1/2 lžičky římského kmínu, 1/2 lžičky fenyklu, 1  chilli paprička, 1  cibule, 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru, 2 stroužky česneku, 3 šálky špenátu, koriandrové lístky na podávání
Propláchněte červenou čočku na jemném sítu. Přendejte do středně velkého hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu na středně silném ohni. Dávejte pozor, protože voda se může rychle vyvařit. Vařte a sbírejte pěnu z povrchu, dokud směs nepřestane pěnit, asi 3 minuty. Vmíchejte kurkumu. Snižte teplotu na středně nízkou, částečně přikryjte a vařte do změknutí, 25-30 minut. Odstavte z ohně a vymačkejte šťávu z poloviny limetky, poté osolte.
Mezitím rozpusťte ghí na vyšší pánvi na středně vysokém ohni. Přidejte hořčičná, kmínová a fenyklová semínka a restujte několik sekund, dokud hořčičná semínka nezačnou praskat a olej kolem ostatních semínek nezačne prskat. Snižte teplotu na střední. Přidejte na poloviny rozlomenou sušenou chilli papričku a vmíchejte ji. Přihoďte nahrubo naseikanou cibuli a za občasného míchání ji smažte, dokud nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut. Vmíchejte drcený česnek a strouhaný zázvor a za stálého míchání smažte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund. Nakonec přijde nahrubo nasekaný špenát a trochu soli a za častého míchání restujte, dokud nezvadne, ale zůstane jasně zelený, asi minutu. Odstavte z ohně a vymačkejte šťávu ze zbývající poloviny limetky.
Smíchejte špenátovou směs s čočkou a případně dosolte. Rozdělte rýži a dal do misek. Doplňte koriandrem a podávejte s klínky limetky.
Příloha: rýže vařená v páře

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka