Vepřová pečeně se skořicí a bramborami - recept cpt. Cooka
6 porcí: 1 kg vykostěné vepřové kotlety, 3/4 lžičky soli, 3/4 lžičky mletého pepře, 1 lžíce rostlinného oleje, 4 červené kulaté brambory, 60 dkg batátů, 2 lžíce mleté skořice, 1 jablko, 1/4 šálku másla nakrájeného na 8mm plátky, 3/4 šálku mléka, 3/4 šálku vody, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 1 kostka kuřecího vývaru, 1 kostka hovězího bujónu (masox)
Předehřejte troubu na 190 °C. Z vepřové pečené odstraňte tuhé blány, osolte ji a opepřete po půl lžičce obojího. Na velké pánvi rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Přidejte vepřové maso a opékejte ho dozlatova, jednou otočte, asi 8 minut z každé strany. Přeneste do pekáče o příslušných rozměrech. Červené brambory nakrájejte na 12mm plátky, ochuťte zbývající soli a pepřem. Plátky sladkých brambor a skořici vložte do plastového sáčku a protřepejte, aby se obalily. Brambory i sladké brambory naaranžujte kolem vepřového masa a posypte je tenkými plátky kyselejšího zeleného jablka a máslem. Pevně zakryjte fólií. Pečte hodinu až 75 minut, teploměr zapíchnutý do nejtlustší části má ukázat 63 °C.
Mezitím v malém hrnci rozšlehejte mléko, vodu a kukuřičný škrob. Přidejte kostky bujonu a za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne a nezačne bublat. Vepřové maso a brambory podávejte s omáčkou a v případě potřeby je posypte dalším pepřem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka