Harira - recept cpt. Cooka
6 porcí: 1 lžíce olivového oleje, 30 dkg hovězího masa bez tuku, nakrájeného na 3cm kousky, 1 cibule, 1 lžička mleté kurkumy, 1/2 lžičky mletého pepře, 1/4 lžičky mletého zázvoru, 1 lžíce nasekané zelené petrželky, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 špetka šafránu, 1.5 lžičky soli, 6 rozmixovaných rajčat, 7 dkg cizrny (nebo dvojnásobek konzervované), 10 dkg řapíkatého celeru, 1 l vody, 8 dkg zelené čočky, 3 lžíce kukuřičné mouky, 3 lžíce vody, koriandrové lístky na podávání, citrón
Olivový olej rozehřejte ve velkém keramickém ohnivzdorném hrnci na mírném ohni. Přidejte maso, jemně nakrájenou cibuli a koření se solí. Za občasného míchání nechte 5-10 minut maso lehce zhnědnout. Přidejte zbytek ingrediencí kromě čočky, kukuřičné mouky, koriandru a citronových klínků. Přidejte vroucí vodu, přiveďte k varu, přikryjte pokličkou a snižte teplotu na minimum. Nechte vařit hodinu.
Do hrnce přidáme čočku, přikryjeme pokličkou a vaříme dalších 20 minut. Když jsou cizrna, maso a čočka uvařené, smíchejte kukuřičnou mouku v malé misce s vodou a rozmixujte dohladka. Směs kukuřičné mouky vmíchejte do kastrolu. Povařte 5 minut, dokud harira nezhoustne a nezíská sametovou strukturu. Posypte ji nasekaným koriandrem a podávejte horkou s plátky citronu na vymačkání.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka