Gratinované noky - recept cpt. Cooka
Gnocchi al gratin
4 porce:  1 kg bílých brambor, 2  žloutky, 20 dkg hladké mouky, 10 dkg másla, 20 dkg italského sýra toma piemontese, 10 dkg grana padano DOP, 2 lžíce strouhanky, mletá skořice, muškátový oříšek, sůl, mletý pepř
Brambory přibližně stejné velikosti omyjte a vařte asi 30 minut. Osušte je, oloupejte, rozmačkejte šťouchadlem na brambory a vyklopte je na vál. Přidejte špetku soli, pepře, trochu strouhaného muškátového oříšku a doprostřed vyklepněte žloutky. Ingredience velmi dobře promíchejte a pak postupně přidejte dvě třetiny mouky a zapracujte ji pomocí konečků prstů. Dál hněťte rukama, dokud těsto není hladké a homogenní, v případě potřeby přidejte trochu více mouky. Těsto rozdělte na 4-5 kousků a pod dlaněmi je šoulejte po pomoučené ploše, dokud vám nevzniknou válečky o průměru asi 1,5 cm. Nakrájejte je na malé 1cm kousky a zmáčkněte je hroty vidličky.
Sýr toma nastrouhejte na plátky. V míse smíchejte trochu strouhaného grana padano, strouhanku, špetku skořice a trošku strouhaného muškátového oříšku. Uvařte noky v hrnci s vroucí osolenou vodou a když vyplavou na povrch, slijte je děrovanou lžící. Urovnejte noky ve vrstvách do máslem vymazané zapékací misky a každou vrstvu posypte vločkami másla, plátky sýra a zbylým sýrem grana. Povrch posypte připravenou směsí sýra se strouhankou a skořicí a na závěr posypte máslovými vločkami. Gratinujte při teplotě 200 °C po dobu 10-15 minut.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka