Rizoto s dýní, kaštany a špenátem - recept cpt. Cooka
Risotto con zucca, castagne e spinaci
4 porce: 32 dkg rýže arborio nebo carnaroli, 50 dkg muškátové tykve, 20 dkg vařených jedlých kaštanů, 1 hrst špenátu, 3 dl zeleninového vývaru, 1 šalotka, 2 snítky rozmarýnu, bílé víno podle chuti, extra virgin olivový olej, sůl, mletý pepř, 2 lžíce strouhaného parmazánu
Dýni nakrájejte na silné plátky a každý plátek rozkrojte ještě napůl. Zbavte ji vnější slupky a nakrájejte na kostky. Ve velkém hrnci rozehřejte 3 nebo 4 lžíce oleje a přidejte najemno nakrájenou šalotku. Přidejte rýži a po dobu několika minut ji nechte zesklovatět. Podlijte sklenicí bílého vína, přidejte dýni a přilijte naběračku horkého zeleninového vývaru. Míchejte a vařte 15 až 18 minut, přičemž přidávejte postupně vývar, vždy když ho rýže vstřebá. V polovině vaření přidejte vařené kaštany, rozmarýn a špenát a dochuťte solí a pepřem. Vývarem upravte konzistenci rizota.
Vypněte oheň, posypte parmazánem, nechte 2 minuty odpočinout, pak dobře promíchejte a podávejte.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka