Mrkvový chléb - recept cpt. Cooka
Pane alle carote
4 porce:  40 dkg hladké mouky 00, 10 dkg semoliny, 2.5 dl vody, 20 dkg mrkve, 1.5 dkg kvasnic, extra virgin olivový olej, 1.5 dkg soli
Mrkev omyjte, očistěte a nastrouhejte. Prosátou mouku nasypte do velké mísy. Přidejte olej a sůl a poprvé promíchejte. Droždí rozpusťte ve sklenici vlažné vody. Rozpuštěné droždí přidávejte po troškách do mouky a začněte všechny ingredience míchat dohromady, zbytek vody přidávejte po troškách. Do těsta přidejte nastrouhanou mrkev a hněťte, dokud se voda zcela nevstřebá. Pracovní plochu vysypte moukou, vezměte těsto a intenzivně ho hněťte, dokud nezískáte hladké a měkké těsto. Vymažte poměrně velkou mísu olejem, vložte do ní těsto, přikryjte potravinovou fólií a vlněnou utěrkou a nechte asi 2 hodiny kynout.
Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a pomocí válečku ho opatrně rozválejte do tvaru obdélníku. Těsto rozdělte na díly, po dvou na porci a z každého vytvarujte kulatý bochník. Položte mrkvové buchty na plech s pečicím papírem, do každé udělejte nahoře zářez ve tvaru kříže, plech přikryjte čistou utěrkou a nechte 15 minut odpočívat. Předehřejte troubu na 200 °C. Mrkvové buchty pečte asi 25 minut a zkontrolujte, zda jsou zlatavě hnědé. Před podáváním je vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka