Sýrové a bramborové taštičky - recept cpt. Cooka
6 kusů: 4 dkg másla, 1 cibule, 25 dkg lojovitých brambor, 20 dkg vyzrálého čedaru, 2 lžíce smetany,
na těsto: 30 dkg hladké mouky, 1 lžička soli, 20 dkg másla, 2 vejce, 4 cl mléka, 2 lžičky jablečného octa, 1 vejce na potírání
Pro přípravu těsta dejte mouku a sůl do velké mísy. Vmíchejte studené a na kostičky nakrájené máslo, dokud směs nebude připomínat jemnou drobenku. Pomocí stolního nože vmíchejte vejce, mléko a ocet. Rukama zpracovávejte směs, dokud se nespojí v měkké těsto. (Nebo dejte mouku, máslo a sůl do mísy kuchyňského robotu a šlehejte, dokud směs nebude vypadat jako jemná drobenka. Za chodu motoru přidejte vejce, mléko a ocet a přestaňte šlehat, jakmile se spojí v hrubé těsto.) Na moukou vysypané pracovní ploše z těsta vytvarujte kouli, mírně ji zploštěte, přikryjte a dejte alespoň na 30 minut odpočinout do chladničky.
Pro přípravu náplně rozpusťte máslo v těžké pánvi na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a přikryté ji vařte 10-15 minut do změknutí. Často míchejte a pokud se vám cibule začne zdát suchá, přidejte trochu vody. Přidejte brambory nakrájené na centimetrové kostky a vařte dalších 5-10 minut, poté je odstavte a nechte vychladnout.
Troubu předehřejte na 180 °C s ventilátorem. Těsto rozdělte na stejné díly. Jeden kus rozválejte na lehce pomoučeném povrchu tak, abyste vytvořili kolo o tloušťce 4-5 mm, zbytek nechte zatím zabalený v lednici. Do vychladlé bramborové směsi vmíchejte sýr a smetanu, poté ji osolte a hodně opepřete. Náplň také rozdělte na porce a první porci navrstvěte na jednu polovinu těsta, přičemž ponechte 3cm okraj. Okraj potřete rozšlehaným vejcem, druhou polovinu těsta přeložte a přitiskněte, aby se náplň uzavřela. Okraje těsta zmačkejte prsty a položte na papírem vyložený plech. Postup opakujte se zbytkem těsta a náplní. Taštičky potřete rozšlehaným vejcem a propíchněte vidličkou, aby mohla unikat pára. Pečte 25-30 minut dozlatova. Koláčky podávejte teplé z trouby, třeba s nakládanou okurkou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka