Jehněčí kuličky s pekanovou omáčkou romesco - recept cpt. Cooka
4 porce:
romesco: 2 lžíce extra virgin olivového oleje, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 1 rajče, 1 chilli paprička (fresno či jalapeño), 24 dkg pečených nebo nakládaných červených paprik, 1/2 šálku pekanových ořechů, 1 lžíce uzené papriky, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 1/2 šálku extra virgin olivového oleje,
masové koule: 2 lžíce rostlinného oleje, 1/2 cibule, 10 dkg žampiónů, 2 stroužky česneku, 1.5 lžičky soli, 1 cuketa, 1 vejce, 45 dkg jehněčího masa, 2 lžíce husté smetany, 1 lžíce uzené papriky, 1/4 šálku panko strouhanky + další na obalování, 6 dkg uzené goudy, 4 lžíce másla, koriandrové lístky na podávání
Ve středně velkém hrnci rozehřejte olej. Nadrobno nakrájenou cibuli za občasného míchání smažte 6-8 minut dozlatova. Přidejte jemně nasekaný česnek a za stálého míchání opět vařte asi 2 minuty dozlatova. Vmíchejte rajčata zbavená semínek a nakrájená na kousky, jemně nasekanou červenou chilli papričku a pečené červené papriky, hrnec přikryjte a vařte do změknutí, asi 5 minut. Nechte mírně vychladnout.
Přeneste paprikovou směs do kuchyňského mixéru a přidejte pekanové ořechy, papriku, sůl, černý pepř a zbývající olej, zpracujte do hladka. Pekanové romesco přendejte do malé misky, přikryjte a nechte stranou, dokud nebude připraveno k podávání. Připravit ho lze i 2 dny předem a ponechat v ledničce.
Na středně velké pánvi rozehřejte olej. Cibuli nakrájejte nadrobno a za častého míchání smažte 6-8 minut, dokud nezhnědne. Přidejte jemně nasekané houby, utřený česnek, sůl, za občasného míchání vařte, dokud vše nezměkne a neodpaří se tekutina, asi 5 minut. Přidejte malou nastrouhanou cuketu, vařte, dokud nezměkne i ona, ale nechytne barvu, asi 2 minuty. Nechte vychladnout.
Zeleninovou směs přendejte do velké mísy. Přidejte vejce, mleté jehněčí, smetanu, papriku, černý pepř, panko strouhanku i sůl a dobře promíchejte. Směs rozdělte na stejné díly, po třech na jednu porci, vyválejte z nich kuličky. Uprostřed masové kuličky udělejte důlek a vložte do něj kostičku sýra, zmáčkněte kolem něj maso a dobře uzavřete. Postup opakujte se zbývajícími masovými kuličkami a sýrem. Předehřejte troubu na 190 °C. Na velký talíř rozprostřete trochu panko strouhanky. Každou masovou kuličku v ní lehce obalte. Na velké nepřilnavé pánvi na středním ohni rozpusťte máslo. Masové kuličky klaďte na pánev 1 cm od sebe a smažte je dozlatova, asi 2 minuty z každé strany. Přeneste je na vhodný plech s okrajem a pečte v troubě, dokud nejsou propečené a teploměr zapíchnutý do středu neukáže 63 °C, 12-14 minut. Při podávání rozetřete na talíře ořechové romesco a na něj naaranžujte masové kuličky. Posypte nasakenaým koriandrem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka