Kuře s houbovým pyré a mangoldem - recept cpt. Cooka
2 porce:
houbové pyré: 4 lžíce másla, 22 dkg žampiónů, 2 šalotky, 3 stroužky česneku, 1 snítka tymiánu, 1 bobkový list, 2 šálky kuřecího vývaru, 1 šálek husté smetany, 2 lžíce crème fraîche, 2 lžičky lanýžového oleje (nepovinné), sůl, mletý pepř,
kuře a obloha: 2 kuřecí prsíčka s kůží a bez kostí, sůl, mletý pepř, 3 lžíce extra virgin olivového oleje, 1 šalotka, 1 stroužek česneku, 1 bobkový list, 2 šálky kuřecího vývaru, 2 lžíce másla, 1 svazek červeného mangoldu
Rozpusťte máslo na středně vysoké pánvi na středním ohni. Přidejte rozpůlené houby a za občasného míchání vařte, dokud nezhnědnou a neodpaří se tekutina, 6-8 minut. Přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, utřený česnek, tymián, bobkový list a vývar, přiveďte k varu a vařte, dokud se vývar nezredukuje na polovinu, 8-10 minut. Přidejte smetanu a dál vařte, až se vývar zase zredukuje na polovinu, 10-12 minut. Vyhoďte tymián a bobkový list a směs přendejte do mixéru. Přidejte crème fraîche a lanýžový olej (pokud ho máte) a rozmixujte do hladka. Dochuťte solí a pepřem, odložte stranou.
Předehřejte troubu na 180 °C. Osušte kuře, lehce osolte a opepřete. Na středně velké nepřilnavé pánvi rozehřejte většinu oleje. Kuře smažte kůží dolů, dokud kůže mírně nezkřehne, asi 3 minuty. Přeneste kuře na plech s okrajem a otočte ho kůží nahoru. Pečte, dokud kůže nezíská zlatohnědou barvu a teploměr zapíchnutý do nejtlustší části prsou nezaznamená 71 °C, 23-25 minut. Přeneste na prkénko a nechte 5 minut odpočívat, pánev si ponechte. Kuře nakrájejte na plátky a dejte stranou.
V odložené pánvi smíchejte najemno nasekanou šalotku, česnek, bobkový list, vývar a máslo, přiveďte k varu na středním plameni a vařte, dokud se množství nesníží asi na půl šálku, 14-16 minut. Sceďte šťávu přes jemné síto do malé misky, odložte.
Mangold opláchněte, osušte a nakrájejte na větší kusy. Zbývající olej rozehřejte na stejné pánvi na střední teplotu. Přidejte všechny kousky mangoldu obsahující žebra nebo stonky, osolte a za občasného míchání povařte 2 minuty. Přidejte zbývající mangold a za občasného míchání vařte, dokud všechen nezavadne a nezměkne, asi 2 minuty. Odstavte z ohně.
Na talíře lžící servírujte houbové pyré, navrch položte švýcarský mangold a nakrájené maso. Pokapejte připravenou šťávou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka