Gratinovaná čekanka v šunce - recept cpt. Cooka
4 porce: 8 čekankových puků, 8 plátků šunky od kosti, 1 lžíce másla, 1 lžíce javorového sirupu, sůl, mletý pepř, 10 dkg tvrdého sýra Fourme d'Ambert, 7.5 dkg tvrdého sýra navíc na gratinování, 5 dl plnotučného mléka, 3 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička muškátového oříšku
Čekanku podélně rozkrojte na polovinu. Postavte velkou pánev na střední teplotu. Přidejte lžíci másla a javorový sirup (nebo hnědý cukr). Nechte je rozpustit a zkaramelizovat. Přidejte čekanku otočenou řezem dolů, zvyšte teplotu a přiklopte. Duste 6 až 7 minut. Osolte a opepřete. Čekanku otočte a poduste další 3 až 4 minuty. Odložte stranou.
Na pánvi na mírném ohni rozpusťte máslo. Přidejte mouku a metličkou vytvořte jíšku. Za stálého šlehání přilévejte po troškách mléko. Zvyšte teplotu a přiveďte bešamel k varu, přičemž nezapomeňte šlehat. Jakmile směs zhoustne, odstavte ji z ohně a přidejte nastrouhaný sýr Fourme d'Ambert, strouhaný muškátový oříšek, sůl a pepř.
Předehřejte troubu na 180 °C (plynová značka 6). Připravte si velkou zapékací mísu. Obě půlky čekanky spojte v jeden kus a zabalte do plátku šunky. Totéž udělejte se všemi kousky čekanky a naaranžujte je do misky. Těsně před vložením do trouby přelijte čekanku bešamelovou omáčkou a přidejte několik kostek sýra Fourme d'Ambert. Pečte 20 minut.
Příloha: bramborová kaše
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka