Citronové aioli - recept cpt. Cooka
4 porce:  1  vejce, 3 lžíce citrónové šťávy, 1.5 lžičky dijonské hořčice, 1 stroužek česneku, 3/4 lžičky soli, 1/4 lžičky moučkového cukru, 1 špetka cayenského pepře, 1.5 šálku rostlinného oleje, 2 lžíce extra virgin olivového oleje
Vejce, citronovou šťávu, hořčici, nasekaný česnek, sůl, cukr a kajenský pepř zpracujte v kuchyňském robotu, dokud se nespojí, asi 5 sekund. Za chodu procesoru pomalu přilévejte rostlinný olej, dokud se emulze nerozpustí a směs nezhoustne, asi 2 minuty. Stěny mísy seškrábněte gumovou stěrkou a pokračujte ve zpracování ještě 5 sekund. Přendejte do sklenice a vmíchejte olivový olej. Připevněte víčko sklenice a uložte do chladničky, dokud nebude připravena k použití. Aioli lze uchovávat v chladničce až 1 týden. Rostlinný olej nenahrazujte olivovým olejem, aioli by zhořklo.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka