Česnekovo-bylinkové máslové bulky - recept cpt. Cooka
12 kusů: 3/4 šálku plnotučného mléka, 4 lžíce másla, 1 vejce, 2 šálky hladké mouky, 2.25 lžičky sušených kvasnic, 2 lžíce moučkového cukru, 3/4 lžičky soli, 1 lžíce másla na vymazání, 1 vejce,
na bylinkové máslo: 4 lžíce másla, 3 stroužky utřeného česneku, 1/4 lžičky soli, 1 lžíce nasekané zelené petrželky
V míse robotu ušlehejte mléko, rozpuštěné máslo a vejce. Přidáte mouku a droždí. Nasaďte hák na těsto a míchejte na střední rychlost, dokud se těsto nespojí a nezbude žádná suchá mouka, asi 2 minuty, přičemž podle potřeby mouku seškrábejte z háku i stěn mísy. Vypněte robot, zakryjte mísu utěrkou nebo igelitovou fólií a nechte těsto 15 minut stát. Doba odpočinku bez soli a cukru umožní mouce plně se hydratovat, což pak vede k účinnější tvorbě lepku.
Přidejte do mísy cukr a sůl a hněťte těsto při střední rychlosti, až se zapracuje, asi 30 sekund. Zvyšte rychlost na středně vysokou a pokračujte v hnětení, dokud se těsto neodlepuje od stěn a dna mísy, ještě 8 až 12 minut. Přeneste těsto do vymazané velké mísy. Přikryjte těsto fólií a necháte při pokojové teplotě kynout, dokud se nezdvojnásobí, přibližně hodinu.
Vymažte příslušně velký pekáč změklým máslem. Vyklopte těsto na čistý pult a rozdělte ho na stejné díly (každý o hmotnosti 50 g). Pracujte vždy s jednou porcí těsta, přiložte na ni zvrchu dlaň a rozválejte krouživým pohybem na hladkou, pevnou kouli. Kuličky těsta položte do připravené mísy. Pevně je přikryjte fólií a nechte při pokojové teplotě kynout, dokud se nezdvojnásobí, asi 30 minut. Nebo je můžete připravovat den předem, před druhým kynutím odložit na 24 hodin do ledničky a před pečením je 30 minut nechat odpočinout při pokojové teplotě.
Nastavte rošt trouby do střední polohy a troubu vyhřejte na 180 stupňů. Rozšlehejte zbývající vejce se špetkou soli. Vršek bulek rovnoměrně potřete vaječnou směsí (asi nespotřebujete všechnu). Pečte, dokud bulky nejsou sytě zlatohnědé a uprostřed nezaznamenají 93 až 96 stupňů, asi 20 minut.
Mezitím rozpusťte máslo v malém hrnci na středním ohni. Přidejte utřený česnek a sůl a vařte, dokud nezačne vonět, asi 1 minutu. Když je oheň vypnutý, vmíchejte petrželku. Vyjměte pekáč z trouby a nechte pečivo 15 minut vychladnout. Potřete vršek a boky teplých bulek česnekovo-bylinkovým máslem, použijte ho všechno. Bulky nechte 5 minut odležet. a podávejte teplé.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka