Cacio e pepe pro dva - recept cpt. Cooka
2 porce:  23 dkg špaget, 1.5 l vody, 1 lžička soli, 1/2 šálku vody ze špaget odložit, 7 dkg pecorina Romano, 2 lžíce másla, 3/4 lžičky mletého pepře a další na podávání, extra virgin olivový olej
Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu (její množství neupravujte, zajistí potřebné množství škrobu pro omáčku), přidejte těstoviny a sůl a za častého míchání vařte, dokud nejsou al dente. Ponechte si odměřenou čast vody na omáčku, pak těstoviny slijte a vraťte je do hrnce.
K těstovinám přidejte většinu jemně nastrouhaného Pecorina, máslo a odloženou vodu z vaření. Postavte hrnec na mírný oheň a pomocí kleští intenzivně promíchejte, aby se těstoviny důkladně spojily, asi minutu. Odstavte hrnec z ohně, přikryjte ho a nechte těstoviny další minutu odstát.
Přidejte pepř a těstoviny ještě jednou prudce promíchejte, aby omáčka důkladně pokryla těstoviny a aby se v omáčce rozpustily případné hrudky sýra, asi 30 sekund. Směs může v tuto chvíli vypadat moc mokrá, ale těstoviny po mírném ochlazení absorbují přebytečnou vlhkost.
Těstoviny přendejte do jednotlivých misek. Posypte je zbývajícím pecorinem a pokapejte olejem. Ihned podávejte, extra pepř podávejte zvlášť.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka