Rice and peas - recept cpt. Cooka
Rýže a hrášek
6 porcí: 1 šálek červených fazolí přebraných a propláchnutých, 3 šálky kuřecího vývaru, 1 konzerva kokosového mléka, 10 snítek čerstvého tymiánu, 2 šalotky, 1 chilli paprička Scotch bonnet, 4 stroužky česneku, 2 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 1/4 lžičky nového koření, 2 šálky dlouhozrnné rýže, 2 lžíce másla
Tento pokrm, který na Jamajku přivezli zotročení západoafričané, se tradičně připravoval o nedělích, kdy byl jediný volný den od práce na plantážích. V Africe se připravoval ze semen luštěniny kajanu indického, zvaného holubí hrách, proto ten matoucí název, který zůstal, i když se dnes používají fazole.
V míse smíchejte 1 čtvrt litru studené vody a fazole a namočte je při pokojové teplotě nejméně na 8 hodin nebo až na 24 hodin. Fazole slijte a přendejte do velkého hrnce. Přidejte vývar, kokosové mléko, snítky tymiánu, šalotku nakrájenou na tenké plátky, česnek nasekaný nahrubo, celou papričku Scotch bonnet (nemáte-li, použijte habanero), sůl, pepř a celé kuličky nového koření. Na prudkém ohni přiveďte k varu. Přikryjte pokličkou, snižte teplotu na středně nízkou a vařte, dokud fazole nezměknou, 45 minut až 1 hodinu.
Fazolovou směs slijte do cedníku umístěného nad odměrkou na tekutiny nebo do velké mísy. Vyhoďte větvičky tymiánu, chilli a nové koření. Vraťte směs fazolí do hrnce spolu s 3 1/2 šálku slité tekutiny z fazolí (v případě nedostatku přidejte vodu).
Rýži důkladně propláchněte na sítku, dokud není voda čistá a vmíchejte ji do fazolové směsi s máslem. Na prudkém ohni přiveďte k varu. Jakmile se vaří, zamíchejte a přes hrnec položte velký alobal a pevně jej přikryjte pokličkou. Od této chvíle do podávání už pokličku nesundávejte. Snižte teplotu na minimum a vařte 20 minut. Odstavte z ohně a zakryté nechte 10 minut odpočívat. Směs rýže a fazolí přendejte do mělké servírovací mísy. Rýži načechrejte vidličkou a podávejte.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka