Tamarindové lososové kari - recept cpt. Cooka
Tamarind salmon curry
4 porce: 2 lžičky tamarindového koncentrátu, 3 lžíce přírodního cukru, 1 svazek koriandrových lístků, 1.5 dl rostlinného oleje, 2 lžičky hořčičného semínka, 1 lžička římského kmínu, 1 chilli paprička, 1 cibule, 6 stroužků česneku, 2 čerstvé zázvory o velikosti palce, 60 dkg lososa bez kůže, 1/2 lžičky kurkumy, 40 dkg nakládaných rajčat, 1/4 lžičky mletého chilli, 1 lžička soli, 4 dl vody
Na velké pánvi rozehřejte dvě třetiny oleje a na něm za stálého míchání osmahněte hořčičná a kmínová semínka, dokud nezačnou pukat a šednout. Snižte teplotu na střední, přidejte sušenou chilli papričku, tenké plátky cibule, rozdrcený česnek a nastrouhaný zázvor a za občasného míchání vařte 8 minut, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní.
Mezitím vložte lososa nakrájeného na kousky velikosti sousta do velké mísy s kurkumou a rukama ho obracejte, aby se obalil. Zbylý olej rozehřejte v samostatné pánvi na středním plameni a lososa smažte 1-2 minuty z každé strany, aby se opekl. Sundejte z ohně a dejte stranou. Do pánve s cibulí přidejte nakrájená rajčata a promíchejte je. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a za občasného míchání vařte 6 minut, dokud směs nezhoustne a nezredukuje se. Vmíchejte chilli, tamarindový koncentrát, cukr, sůl a vodu. Znovu přiveďte k varu a vařte 6-8 minut, dokud losos nezměkne. Posypte nasekaným koriandrem a podávejte horké s rýží nebo chlebem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka