Česnekové lasagne s muškátovou dýní - recept cpt. Cooka
6 porcí: 3 muškátové tykve zhruba půlkilové, 1 lžíce rostlinného oleje, 1.25 lžičky soli, 1/4 šálku másla, 2 lžíce drceného česneku, 1/4 šálku hladké mouky, 4 šálky mléka, 1 lžička mletého pepře, 1 šálek šlehačky, 23 dkg lasagní, 1.33 šálku jemně nastrouhaného parmazánu
Předehřejte troubu na 230 °C. Větší pekáč vyložte hliníkovou fólií. Z vrchní části jedné tykve odřízněte 1 cm dlouhý kousek, oloupejte ji, pak ji příčně rozpulte, odstraňte a vyhoďte semínka. Každou polovinu nakrájejte na tenké plátky. Plátky dýně si odložte. Zbývající dýně rozpulte, odstraňte a vyhoďte semínka. Řezné strany půlek dýní potřete olejem a posypte trochou soli. Pečte půlky dýní řeznou stranou dolů na připraveném pekáči, dokud nezezlátnou a nezměknou, 45 až 50 minut. Nechte 15 minut vychladnout, pak dužinu vydlabejte do kuchyňského robotu a zpracujte do hladka.
Máslo rozpusťte ve velkém hrnci na středně nízkém plameni. Přidejte česnek a za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund. Vmíchejte mouku a opět za stálého míchání vařte 3 minuty. Mléko zašlehejte do mouky do hladka. Přiveďte k varu a povařte za občasného šlehání do mírného zhoustnutí, asi 10 minut. Vmíchejte pyré z dýní, pepř a zbývající sůl. Snižte teplotu v troubě na 190 °C. Vymažte máslem vhodnou zapékací mísu. Ve velké míse vyšlehejte smetanu elektrickým mixérem, dokud se nevytvoří měkké špičky.
Do připravené zapékací misky nalijte na dno šálek omáčky z muškátové dýně a na to dejte jednu vrstvu těstovin. Potřete je polovinou zbývající omáčky a posypte třetinou parmazánu. Navrstvěte další lasagne, zbývající omáčku a opět třetinu parmazánu. Pokryjte zbývajícími lasagnemi a šlehačkou je úplně zakryjte. Navrch položte odložené plátky dýně a posypte zbývajícím parmazánem. Pevně přikryjte hliníkovou fólií. Pečte 30 minut, poté odstraňte fólii a dopečte, dokud se nevytvoří na povrchu bublinky a nezezlátne, přibližně dalších 15 minut. Před podáváním nechte 30 minut odpočinout.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka