Börek z fety, bylinek a jarní cibuky - recept cpt. Cooka
6 porcí:  27 dkg filo těsta, 1 lžíce olivového oleje, 2  žloutky,  špetka černuchy,  špetka sezamových semínek,

náplň: 25 dkg fety, 1  chilli paprička, 3  jarní cibulky, koriandrové lístky, máta peprná, kopr, 6 lžic olivového oleje,

na omáčku: 1  vejce, 5 cl olivového oleje, 7 cl mléka

Troubu předehřejte na 200 °C (180 °C s ventilátorem, plyn stupeň 6). Nejprve připravte náplň. Fetu rozmačkejte v misce vidličkou. Přidejte jemně nasekanou zelenou chilli papričku a jarní cibulku, nadrobno nasekanou hrst bylinek a olivový olej a vše dobře promíchejte vidličkou.
Na omáčku vyšlehejte v malé misce rozšlehané vejce s olivovým olejem a mlékem, dokud se zcela nespojí.
Pláty filo těsta položte na pracovní plochu a přikryjte je čistou vlhkou utěrkou, aby se při práci nevysušily. Dno mělké 20cm kulaté zapékací misky potřete trochou olivového oleje. Na dno misky navrstvěte šest plátů filo, které se překrývají asi o 45 stupňů a vějířovitě se rozprostírají, přičemž je třeba dbát na to, aby polovina každého plátu zakrývala dno, zatímco druhá polovina přesahuje okraje misky. Mezi jednotlivými přidáními potřete pláty hojně omáčkou. Celé dno by mělo být pokryto těstem a filo by mělo být hojně potřeno omáčkou. Vyklopte všechnu náplň, pak převislou část fila přeložte přes náplň, aby byla uzavřena, a potřete pláty další omáčkou. Vrchní část přikryjte posledním plátem filo, ale nepotírejte ho už omáčkou. Žloutky ušlehejte s 1 lžící olivového oleje a potřete jimi vrchní část börku. Posypte sezamem a semínky černuchy a pečte 30 minut dozlatova.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka