Stroganoff z masových kuliček s ořechy - recept cpt. Cooka
6 porcí:  3 lžíce olivového oleje, 1.25 šálku nakrájené cibule, 17 dkg mleté hovězí svíčkové, 22 dkg mletých vlašských ořechů, 1/4 šálku suché strouhanky, 1 lžíce zelené petrželky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 1  vejce, 1 šálek žampiónů nakrájených na plátky, 1/4 lžičky cayenského pepře, 1/4 šálku suchého sherry, 1 lžíce hladké mouky, 2 šálky hovězího vývaru, 1 lžíce hrubozrnné hořčice, 2 lžičky citrónové šťávy, 26 dkg vaječných těstovin, 1/2 šálku kysané smetany, 1 lžíce nasekaného kopru, zelená petrželka volitelně
Předehřejte troubu na 200 °C. Vyložte plech pečicím papírem. Na pánvi rozehřejte třetinu oleje na střední teplotu, přidejte pětinu nakrájené cibule a vařte ji do změknutí, asi 3 minuty. Přidejte utřený česnek a vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu. Smíchejte cibulovou směs, mletou svíčkovou, čtvrtinu vlašských ořechů, strouhanku, sekanou petrželku, trochu papriky, sůl, mletý černý pepř, vmíchejte vejce. Ze svíčkové směsi vytvarujte (asi 1 a půl lžíce na jeden kousek) masové kuličky, které položte na připravený plech. Pečte je doměkka, asi 10 minut.
Mezitím osmahněte houby na další třetině oleje v pánvi na středním ohni, dokud nezhnědnou, asi 5 minut, přendejte je na talíř. Přidejte na pánev zbývající olej, zbylou větší část vlašských ořechů, cibule a papriky, kajenský pepř a smažte, dokud cibule nezměkne, asi 5 minut. Pánev podlijte sherry, deglazujte a vařte, dokud se tekutina téměř neodpaří. Vmíchejte mouku a poté zašlehejte vývar. Přidejte hořčici a citronovou šťávu, povařte, dokud nezhoustne, 8-10 minut. Vmíchejte houby a masové kuličky, vařte, dokud se masové kuličky neprohřejí a poté omáčku dochuťte solí a černým pepřem.
Mezitím uvařte vaječné těstoviny v hrnci vroucí osolené vody podle podle návodu na obalu, slijte vodu. Smíchejte zakysanou smetanu s nasekaným koprem. Stroganoff podávejte na nudlích s koprem a zakysanou smetanou, a případně i nasekanou petrželkou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka