Máslové fazole s pečeným květákem - recept cpt. Cooka
4 porce: 1/2 květáku, 2 lžíce olivového oleje plus další na pokapání, sůl, mletý pepř, 1 cibule, 1 lžíce čerstvého tymiánu, 2 stroužky česneku, 1 dl zeleninového vývaru, 40 dkg máslových fazolí, 1 lžíce jablečného octa, 1 hrst zelené petrželky, citrónová šťáva
Předehřejte troubu na 180 °C. Květák rozdělený na malé růžičky položte na plech, pokapejte lžící olivového oleje a osolte a opepřete. Pečte 10-15 minut. Mezitím na pánvi na středním plameni rozehřejte zbývající olivový olej. Přidejte cibuli nakrájenou na plátky a smažte ji 3-4 minuty. Přidejte nasekaný tymián a rozdrcený česnek a vařte ještě 1-2 minuty, poté přilijte vývar a snižte teplotu na minimum. Polovinu máslových fazolí (velké bílé z konzervy) vložte do mísy a vidličkou je nahrubo rozmačkejte. Přidejte je do pánve a promíchejte, aby omáčka zhoustla. Přidejte zbývající celé fazole, pečený květák a jablečný ocet. Dochuťte solí a pepřem. Dokončete olivovým olejem, spoustou nasekané petrželky a vymačkanou čerstvou citronovou šťávou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka