Tacos s jehněčím keema - recept cpt. Cooka
Lamb keema tacos
4 porce: 1.5 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, zázvor, 1 lžička kmínu, 1 cibule, 1 lžíce mletého koriandru, 2 lžičky garam másaly, 1.5 lžičky mleté papriky, 1/4 lžičky mletého hřebíčku, 1/4 lžičky kurkumy, 1/2 šálku rajčatového pyré, 45 dkg mletého jehněčího masa, sůl, 2 limetky, 1/4 šálku koriandrových lístků, crème fraîche, 4 tortilly
Keema je mleté jehněčí maso smísené s rajčaty, cibulí, česnekem a kořením a vytváří voňavou náplň do tacos. V těžkém hrnci rozehřejte olej na střední teplotu. Jemně nasekaný česnek, stejně tak zázvor, římský kmín a polovinu cibule za občasného míchání osmahněte, dokud cibule nezprůsvitní, okraje nezískají zlatohnědou barvu a koření se nerozvoní, asi 5 minut. Přidejte koriandr, garam masalu, papriku, hřebíček a kurkumu a za častého míchání povařte, asi 2 minuty. Vmíchejte rajčatové pyré a za občasného míchání, aby se nepřipálilo, vařte, dokud nezhoustne a nezačne se lepit na dno hrnce. Pak přidejte mleté jehněčí maso a rozdrobte ho na malé kousky, poté přidejte 1 šálek vody. Osolte a promíchejte. Přikryjte a vařte, dokud není jehněčí maso uvařené a měkké, asi 20 minut (část tekutiny se odpaří).
Rozkrojte limetky na čtvrtiny a šťávu z jedné čtvrtiny vymačkejte do jehněčí směsi, pak vmíchejte nasekamý koriandr. Sestavte tacos z keemy, tortill, smetany, snítek koriandru a další cibule, podávejte s limetkovými klínky na vymačkání. Keemu lze připravit 1 den předem. Přendejte ji do vzduchotěsné nádoby a dejte vychladit. Zbytky keemy lze namazat na housky nebo podávat s rýží jako další rychlé jídlo na všední večer.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka