Citronová kuřecí piccata - recept cpt. Cooka
4 porce: 3 kuřecí prsíčka, 1/2 lžičky soli, mletý pepř, 1/2 šálku hladké mouky, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 stroužek česneku, 1 šálek kuřecího vývaru, 1/2 citrónu, 3 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce kaparů, 3 lžíce másla, 2 lžíce zelené petrželky
Piccata pochází z Milána a používá telecí maso, ale na jídelních lístcích restaurací se obvykle objevuje s kuřecím masem. Předehřejte troubu na 95 °C. Vložte do trouby talíř, aby se zahřál. Kuřecí prsa nakrájejte vodorovně na půlcentimetrové řížky, osolte je a opepřete a obalte v mouce. Přebytečnou mouku oklepejte. Na velké pánvi rozehřejte 2 polévkové lžíce oleje, každou kotletu smažte z obou stran dozlatova, asi 3 minuty z každé strany. Pánev nepřeplňujte, pracujte po částech a v případě potřeby přidejte více oleje. Kuře přeneste na nahřátý talíř do trouby. Z pánve slijte většinu oleje a nechte na ní jen tenkou vrstvu.
Přidejte na pánev rozetřený česnek a za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 20 sekund. Přilijte vývar. Ze dna pánve seškrábněte všechny hnědé kousky. Vmíchejte tenké plátky citronu a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte, dokud se omáčka nezredukuje asi na 2/3 šálku, 3 až 5 minut. Přidejte citronovou šťávu a kapary, vařte, dokud se omáčka nezredukuje a mírně nezhoustne, dalších asi 5 minut. Do omáčky přidejte máslo a nakláněním pánve máslo míchejte, dokud se nerozpustí a nezapracuje. Přidejte nasekanou petrželku a stáhněte pánev z ohně.
Kuře naaranžujte na talíře a přelijte omáčkou. V případě potřeby podávejte s brokolicí vařenou v páře.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka