Sušenky ze stiltonu s mákem - recept cpt. Cooka
Seeded stilton biscuits
40 kusů: 15 dkg hladké mouky, 1/2 lžičky mořské soli, 8 dkg plísňového sýra stiltonu (či podobného), 10 dkg másla, 1 žloutek, 4 lžíce máku nebo sezamu, případně černuchy
Mouku, sůl, rozdrobený modrý sýr a máslo rozmixujte v kuchyňském robotu, až směs připomíná strouhanku. Za chodu motoru přidejte žloutek a šlehejte, dokud se nevytvoří těsto. Případně třete mouku, sůl, sýr stilton a máslo mezi konečky prstů, opět dokud směs nepřipomíná strouhanku, poté přidejte žloutek a krátce prohněťte, dokud nevznikne vláčné těsto. Do těsta lze volitelně přidat lžičku nasekaného tymiánu.
Směs rozdělte na dvě části a každou rozválejte do rovnoměrného tvaru válečku o průměru asi 2,5-3 cm. Na plochý talíř rozsypte semínka a kousky těsta v nich obalujte, dokud se rovnoměrně nepotáhnou. Vychlaďte hodinu nebo dokud úplně těsto neztuhne.
Troubu předehřejte na 160 °C, plyn na 4. Vychlazené těsto nakrájejte na kolečka o tloušťce 7-8 mm. Sušenky položte na velký papírem vyložený plech a pečte 12-14 minut, dokud nebudou lehounce zlatavé. Nechte zcela vychladnout.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka