Clafoutis s camembertem, chřestem a mandlemi - recept cpt. Cooka
4 porce: 20 dkg chřestu, 20 dkg camembertu, 2 vejce, 2 dl mléka, 1 dl smetany, 4 dkg parmazánu nebo Grana Padano, 2 dkg mandlí, 4 dkg kukuřičného škrobu, strouhanka, máslo, sůl, mletý pepř
Máslem vymažte kulatou misku o průměru 20-22 cm, posypte strouhankou a otočte dnem vzhůru, aby se odstranil přebytek. Chřest očistěte, umyjte a po dobu 2 minut blanšírujte ve velkém množství vroucí osolené vody. Vodu slejte, chřest osušte papírovým ubrouskem a podélně jej rozkrájejte na polovinu.
Vejce rozšlehejte metličkou, postupně přidávejte mléko, smetanu, prosátý kukuřičný škrob, strouhaný parmazán, sůl a pepř. Přidejte do připraveného těsta chřest a camembert nakrájený na malé kousky, nalijte směs do misky a pečte ji v předehřáté troubě na 220 °C po dobu 20-25 minut. Těsně před vyjmutím clafoutisu z trouby posypte povrch na plátky nakrájenými mandlemi. Přineste jej ke stolu přímo v misce.
Místo misky můžete použít pánev podle vašeho výběru vyloženou mokrým a vymačkaným pergamenovým papírem. V takovém případě rozbalte upečený clafoutis a podávejte jej na talíři.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka