Irský ořechový bochník s čedarem - recept cpt. Cooka
Walnut and cheddar loaf
770 g:  8.5 dkg másla (plus trošku na vymazání plechu), 21 dkg hladké mouky, 7.5 dkg celozrnné pšeničné mouky, 1 lžička hořčičného prášku, 1/4 lžičky soli, 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 1/2 lžičky sody, 2 lžičky cukru krupice, 11.3 dkg strouhaného čedaru, 6 dkg nasekaných vlašských ořechů, 2  vejce, 2.4 dl nízkotučného podmáslí
Předehřejte troubu na 190 °C. Lehce máslem vymažte formu o rozměrech 20 x 10 centimetrů a odložte ji stranou. Mouky, hořčici, sůl, prášek do pečiva, sodu bikarbonu a cukr smíchejte v kuchyňském robotu a poté prožeňte pulsem 4x nebo 5x. Přidejte máslo a zpracovávejte dalších 15 sekund, nebo dokud směs nebude hrubá a drobivá. Na posyp si odložte 1 polévkovou lžíci strouhaného sýra a také polévkovou lžíci vlašských ořechů a zbytek přidejte do kuchyňského robotu, asi 10x zapulzujte, dokud se nerozmíchá.
V malé misce rozšlehejte vejce vidličkou, poté přidejte vejce a podmáslí do směsi v kuchyňském robotu a zpracovávejte po dobu 15 sekund, až těsto změkne. Nalijte ho do připravené pánve a povrch uhlaďte gumovou stěrkou namočenou ve studené vodě. Nahoře posypte odloženým sýrem a vlašskými ořechy. Pečte 40 až 45 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté doprostřed nevyjde čisté.
Vytáhněte z trouby, nechte 15 minut vychladnout, vyklepněte z formy a podávejte třeba ihned teplé.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka