Farinata - recept cpt. Cooka
4 porce: 30 dkg cizrnové mouky, 5 dl vody, 1.5 dl extra virgin olivového oleje, sůl, mletý pepř
Farinata je neskutečně levná a jednoduchá placka (flatbread) z cizrnové mouky, původem z Itálie, zřejmě dědictví po starých řimských vojácích, adoptovali ji ale dnes i v latinské Americe pod názvem Fainá. Tam všude se s ní setkáte v rychlých občerstveních a v pizzeriích.
Základem je dobře rozmíchat v dostatečně velké míse cizrnovou mouku s vodou, solí a mletým pepřem. A dál se postup liší. Někdo vmíchá většinu olivového oleje rovnou do této kaše a jen trochu si nechá na pánev, někdo olej v této fázi vůbec nepoužije. Liší se i poměr mouky a vody, od 2:1 až po 1:1,5, budete muset na ten svůj přijít sami. V rychlém občerstvení nechají směs odstát půl hodiny, doma pak klidně i přes noc 12 hodin, a v různých receptech najdete všechny hodnoty mezi tím. Shodnou se v tom, že před upečením se děrovanou lopatkou sebere z povrchu případná pěna.
Troubu si předehřejte na 230-240 °C. Olej, který jste nepoužili do těsta, rozlejte na dostatečně velkou pánev nebo skillet, kterou můžete napřed dát na minutku v troubě ohřát. Pak na pánev nalijete těstíčko, mělo by být vysoké asi 1 cm, a dřevěnou vařečkou promícháte s olejem. Pečete do zlatova 15-30 minut, povrch má být křupavý a podává se to hodně horké nakrájené na čtverce nebo klíny.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka