Panissa vercellese - recept cpt. Cooka
4 porce:  30 dkg rýže Carnaroli, 12 dkg fazolí saluggia nebo borlotti (malé, hnědě žíhané), 20 dkg klobásky salsiccia, 1 l hovězího vývaru, 1/2 l vody, 1  cibule, 6 dkg vepřové kůže, 1.5 dl červeného vína, 1 snítka rozmarýnu, 2 dkg parmazánu, 3 dkg másla, extra virgin olivový olej, mletý pepř, sůl
Jde o variantu risotta typickou pro Piemont, připravovanou z lokálních surovin: rýže a fazolí. Fazole zalejte teplou vodou a nechte 12 hodin nasáknout. Nalijte vývar do hrnce, přidejte i vodu a tekutinu přiveďte k varu. Přidejte vepřovou kůžičku nakrájenou na proužky a scezené fazole. Vařte asi 45 minut, dokud luštěniny nezměknou. Sceďte a vývar si odložte.
Na másle, trošce oleje a rozmarýnu osmažte nakrájenou cibuli. Přidejte rozdrobenou klobásu, povařte minutu a rozmarýn vyjměte. Poté přidejte rýži, zalijte vínem, promíchejte dřevěnou vařečkou a po odpaření vína podlejte polovinou odloženého vývaru. Vařte a přilévejte postupně zbytek vývaru, po troškách. Ke konci vaření přidejte připravené fazole. Opepřete podle chuti a vmíchejte strouhaný sýr.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka