Plněné slané trojúhelníčky - recept cpt. Cooka
4 kusy:  1.5 dl vody, 4 dkg oleje, 1/2 lžičky moučkového cukru, 1.5 dkg kvasnic, 33 dkg hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1  vejce na potření těsta před pečením,

brynzová náplň: 15 dkg brynzy, 8 dkg strouhaných vařených brambor, 1  vejce, kopr,

škvarková náplň: škvarek, sůl, drcený kmín,

česneková: 7 dkg změklého másla, 4 stroužky česneku,

sýrová náplň: 3 dkg másla, 8 dkg strouhaného tvrdého sýra,

klobásková náplň: 1  klobása, 1 plátek másla, pálivá paprika, 1 stroužek česneku

Vyberte si jednu z náplní a připravte. Brynzová: brynzu včas vytáhneme z lednice, necháme ji povolit, aby se dobře roztírala a smícháme s bramborem a koprem, ochutnáme a dosolíme, je-li třeba. Škvarková: v teple místnosti necháme povolit mleté škvarky a potřeme jimi těsto, osolíme a posypeme kmínem. Česneková: česnek rozetřeme a smícháme s měkkým máslem, těsto potřeme touto náplní, osolíme a zavineme. Sýrová: těsto potřeme roztopeným, ale už studeným máslem, posypeme strouhaným sýrem a svineme. Klobásková: pikantní klobásu nastrouháme nebo pomeleme a smícháme se změklým máslem, mletou sladkou či pálivou paprikou a volitelně s rozetřeným česnekem.
Ve vodě rozmícháme cukr s droždím a necháme 15 minut stát. Přidáme zbytek surovin a uhněteme tvárné těsto, které bude asi 30 minut kynout. Vykynuté těsto vytáhneme na lehce pomoučený stůl a rozválíme na větší obdélník, který podélně rozřízneme napůl. Každou část plátu pomažeme náplní, srolujeme do úzkého závinu, přeneseme na plech s pečícím papírem nebo fólií a až tam kartou rozkrájíme cik cak na trojúhelníčky.
Takto necháme 20-30 minut dokynout, potřeme je vejcem (sýrové trojúhelníčky můžeme svrchu trochou sýra posypat) a upečeme ve vyhřáté troubě 200 °C/ 5-18 minut.
Příloha: http://www.pekarnomanie.cz/plnene-slane-trojuhelnicky/

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka