Sýrové suflé - recept cpt. Cooka
4 porce:  3 dkg másla + něco navíc na vymazání ramekinů, 2 lžíce najemno nastrouhaného parmazánu, 3 dkg hladké mouky, 3 dl plnotučného mléka, cayenský pepř, bílý pepř, muškátový oříšek, 5 dkg gruyèru, 2.5 dkg parmazánu, 4  vejce, 4 lžičky vinného octa
Zahřejte troubu na 200 ° C (ventilátor 180 ° C / plyn 6) s plechem uvnitř. Máslem dobře vymazejte 200 ml ramekiny a rozdělte do nich jemně nastrouhaný parmezán, protřepejte je, aby se sýr nalepil na máslo. Vysypejte přebytek.
Na mírném ohni rozpusťte máslo v těžké středně velké pánvi a poté zasypejte moukou. Dobře promíchejte a vytvořte hustou pastu. Vařte po dobu 1 minuty, dokud jíška nezačne vonět ořechově, poté za stálého míchání přidávejte mléko, šlehejte vytrvale, aby vznikla hladká, velmi hustá bílá omáčka. Do ní vmícháme kajenský pepř, bílý pepř nebo muškátový oříšek a oba nastrouhané sýry. Krátce promíchejte, aby se sýry rozpustily, osolte a poté odstavte. Přeneste do velké misky a vmíchejte do bešamelu žloutky.
Vložte vaječné bílky do čisté kovové nebo skleněné mísy. Přidejte vinný ocet a rozšlehejte do hodně pevného sněhu, až vznikají tuhé vrcholky. Trochu bílkového sněhu promíchejte s bílou omáčkou. Tím změkne a usnadní se začlenění zbytku bílků, aniž by došlo ke ztrátě příliš velkého množství vzduchu. Přidejte tedy i zbývající sníh, pomocí velké lžíce nebo špachtle opatrně vmíchejte do mísy, dokud se nerozpustí do světle žluté pěny. Rozdělte mezi ramekiny a naplňte je maximálně do tří čtvrtin.
Špičkou příborového nože přejeďte po vnitřcích ramekinů. Přeneste je do trouby na vyhřátý plech. Pečte 10-12 minut nebo dokud nejsou dobře nafouknuté, se zlatým povrchem a při zvednutí se mírně třesou. Ihned podávejte.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka