Zapékaný čajot s vajíčkem - recept cpt. Cooka
Chayotes rellenos
6 porcí:  3  čajoty, 2 lžičky soli, 2 lžíce másla, 2/3 šálku nasekané bílé cibule, 2 stroužky česneku nadrobno nasekané, 4  vejce, 18 dkg čerstvého sýra, 12 plátků čerstvého sýra Chihuahua, 1.65 dl kysané smetany
Celé čajoty (chayoty) zalejte vroucí osolenou vodou, přiveďte znovu k varu a poté je nechejte vařit zakryté na středním ohni, dokud nezměknou - asi půl hodiny. Pak vodu slijete a necháte je vychladnout. Když jsou dostatečně chladné, rozkrojte je na poloviny a odstraňte dužnaté jádro a semínka (ty rychle snězte, než to udělá někdo jiný). Opatrně vydlabejte vnitřek a ponechejte asi půl centimetru tlustou dužninu neporušenou. Vydlabanou dužninu dobře rozmačkejte a případně ponechejte několik minut v cedníku, pokud by byla příliš vodnatá. Polovice pak otočte vzhůru nohama, aby se také zbavily vody.
Předehřejte troubu na 205 °C. Na pánvi rozpusťte máslo a cibuli s česnekem osmahněte na středním ohni do sklovita. Přidejte vejce rozšlehaná se solí a mletým pepřem a míchejte je na způsob míchaných vajíček. Poté přidejte rozmačkanou dužninu čajotu a nechte směs na minutku na mírném plameni trochu vyschnout. Do směsi zamíchejte rozdrobený čerstvý sýr a naplňte osušené půlky. Vložte do pekáčku. Navrch rozložte proužky sýra, zakápněte zakysanou smetanou a před podáváním je zapečte v troubě asi 15 minut.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka