Hruškový koláč s ořechy a modrým sýrem - recept cpt. Cooka
6 porcí:  

těsto: 5 dkg vlašských ořechů, 15 dkg hladké mouky, sůl, 8 dkg másla, 1  žloutek,

náplň: 1 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 4  šalotky, 20 dkg mangoldu, 1 hrst šalvěje, 2  hrušky, 3  vejce, muškátový oříšek, 15 dkg crème fraîche, 15 dkg gorgonzoly dolce, 5 dkg vlašských ořechů

Ořechy do těsta rozmixujeme ve food processoru na strukturu strouhanky. Smícháme je s moukou a špetkou soli. Krátce pulsem spojíme, přidáme máslo a dalším pulsem spojíme i se žloutkem do hustého těsta. Pokud by se spojit nechtělo, přidáme ještě lžičku vody. Uhnětenou kouli těsta zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do ledničky.
Troubu připravíme vyhřátou na 180 °C. V pánvi rozehřejeme máslo s olejem, vsypeme šalotku nakrájenou na měsíčky a osmahneme s přidanými stonky z mangoldu a hodně nadrobno nasekanou šalvějí, 5-8 minut, dokud nezačne karamelizovat. Pak přihodíme i nakrájené listy mangoldu a necháme je na pánvi zvadnout, stáhneme z plamene.
Těsto vložíme mezi dva listy pečicího papíru a rozválíme na tloušťku mince. Vložíme do kulaté koláčové formy o průměru 20 cm a dáme znovu půl hodiny chladit. Omyté a jader zbavené hrušky nakrájíme na plátky, a na plechu je zastříkneme 1-2 lžíčkami oleje. Těsto zakryjeme pečicím papírem, zasypeme suchými fazolemi, aby nedělalo boule a pečeme 15 minut vedle hrušek. Odstraníme fazole i papír a ještě zapečeme dalších 8-10 minut, až zezlátne.
V míse zlehka rozšleháme vajíčka, zastrouhneme je muškátovým oříškem, smícháme s crème fraîche a nadrobeným sýrem. Půlku směsi nalejeme na koláč, na to dvě třetiny mangoldu, zdobně poklademe hruškami, opět mangold a konečně zbytek vajec se sýrem. Ozdobíme půlkami ořechů a pečeme 28-30 minut, nebo dokud není vše zlaté a propečené. Před podáváním necháme 20 minut odpočinout.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka