Plněné těstoviny zapečené v boloňské omáčce - recept cpt. Cooka
Stuffed pasta bolognese bake
6 porcí:  25 dkg těstovin - velké mušle nebo conchiglioni, 20 dkg mascarpone, 25 dkg mozzarelly, 1 hrst bazalky, 3 stroužky česneku, parmazán na podávání,

na omáčku: 1 lžíce olivového oleje, 1  cibule, 1 stonek řapíkatého celeru, 1  mrkev, 40 dkg hovězího masa, 2 stroužky česneku, 2.5 dl červeného vína, 1 lžíce rajčatového protlaku, 3  bobkové listy, 80 dkg konzervovaných rajčat, 1 špetka moučkového cukru, 2 lžičky aceta balsamica

Rozehřejte na středním plameni v hrnci olej, osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli a nadrobno nasekanou mrkev s celerem, celkem asi 20 minut, než vše změkne a lehce zezlátne. Zvyšte teplotu, přihoďte mleté hovězí a míchejte dalších 10 minut, až maso zhědne. Přidejte drcený česnek, minutku ho restujte a po vmíchání vína zase nechte chvíli bublat, vařečkou rozmíchejte případné připáleniny. Zamíchejte protlak, bobkové listy, nasekaná rajčata a případně trochu vody na zředění. Zakryté na staženém plameni dejte dusit hodinu, pak ještě půl hodinky bez poklice, až se rajčata rozvaří. Dochuťte solí, mletým pepřem, cukrem a balsamikem.
Těstoviny ve velké míse zalijte vřící vodou a zakryté nechte 15-20 minut změknout. Troubu předehřejte na 200 stupňů, těstoviny slejte. Vidličkou rozmačkejte mascarpone a smíchejte s nadrobno nasekanou mozzarellou, nasekanou petrželkou a utřeným česnekem, případně mletým pepřem. Omáčka by měla být trochu řidší, než jste zvyklí, část tekutiny pohltí těstoviny. Nalejte ji do zapékací nádoby a poklaďte velkými mušlemi, které lžičkou naplníte sýrovou směsí a ukazováčkem zatlačíte. Zapečte je v troubě necelou půlhodinu, dokud nejsou těstoviny měkké a zlaté. Podávejte posypané parmezánem a pár lístky bazalky.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka