Meruňkové a pomerančové chutney recept cpt. Cooka
1 dávka:  1 lžička nového koření, 1 lžička hořčičného semínka, 1 lžička mletého koriandru, 1  celá skořice, 45 dkg meruněk, 45 dkg jablek, 7.5 dl cideru nebo bílého vinného octa, 22.5 dkg rozinek sultánek, 2 stroužky česneku, 3  pomeranče, 1 lžička soli, čerstvý zázvor (asi 2 cm), 45 dkg krystalového cukru
Roztlučené koření zavažte do uzlíku z mušelínu. Čtvrtky meruněk, oloupaná jablka nakrájená na větší kousky, vinný ocet a sáček s kořením dejte do nerezového hrnce, přiveďte k varu a lehce povařte 10 minut. Z pomerančů nastrouhejte kůru, pak je zbavte bílých částí a nahrubo nasekejte. Přidejte do hrnce ostatní suroviny včetně pomerančů a kůry a zase pomalu míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Po přivedení k varu nechte dále bublat hodinu a půl, občas zamíchejte, dokud chutney není husté, ale stále tekuté. Vyjměte koření a sterilujte obvyklým způsobem v zavařovacích sklenicích.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka