Džem z meruněk a rybízu - recept cpt. Cooka
7 dávek: 5 šálků vypeckovaných, nakrájených neloupaných meruněk, 4 šálky červeného rybízu, 1 citrón na kůru i na šťávu, 7 šálků krystalového cukru
Z bio citronu oloupejte kůru škrabkou na zeleninu v jednom dlouhém pruhu, šťávu vymačkejte. Ve velkém nerezovém hrnci promíchejte meruňky, rybíz, citronovou šťávu i kůru. Přiveďte pomalu k varu, vmíchejte postupně cukr, dokud se nerozpustí. Vařte dál 15 minut, často míchejte. Odstavte, otestujte a pokud už džem želíruje, odstraňte z povrchu pěnu.
Nalejte do sterilizovaných 250 ml sklenic půl cm pod vrch, sklepnutím zlikvidujte případné vzduchové bubliny. Sterilujte 10 minut, potom 5 minut počkejte, vyjměte ze zavařovacího hrnce a nechte vychladit.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka